Welkom bij Atelier de Groot

Wij zijn Jan Gerhard en Martha de Groot, broer en zus, en de tweede generatie van Atelier de Groot. Onze ouders, Piet en Reino de Groot, hebben in 1965 een schoenmakerij in het Friese watersportdorp Grou geopend. Na enkele jaren kregen ze de kans om de schoenmakerij naar Harlingen te verplaatsen; direct aan de Waddenzee.

Het ontstaan van Atelier de Groot

In de jonge jaren van schoenmakerij Atelier de Groot werden niet alleen schoenen gerepareerd, maar in de winter ook veel schaatsen verkocht. Daarnaast hadden onze ouders specialistische opdrachten zoals het maken van grote leren bellenhangers voor Friese arrensleeën, het maken van stevige leren tassen voor de douane en het maken van leren onderdelen voor Friese houten schaatsen. Door de kwaliteit en ambacht die het atelier kon bieden, groeide de goede naam snel uit naar een begrip in Harlingen.

De passie voor ambacht zit in het bloed

Als klein jongetje was Jan Gerhard vaak in de werkplaats bij onze ouders te vinden. Hij volgde diverse opleidingen en begon al gauw mee te werken in het bedrijf. Martha ging de administratieve kant uit en ging werken op de afdeling personeelszaken van een papierverwerkingsbedrijf. Na een aantal jaren ging het toch kriebelen bij haar en ging ze samen met haar moeder Reino een opleiding Leerbewerken volgen in Den Bosch. Hier leerden ze het ontwerpen en maken van klein lederwaren en tassen. Aangestoken door hun enthousiasme begon ook Jan Gerhard zich hierin te verdiepen. Zo is de verkoop van riemen en tassen gestart in de winkel én op diverse beurzen zoals de Home & Garden en La Table in Naarden.

Video afspelen

Atelier de Groot specialiseert zich in leren riemen

Door de ervaring die we hebben opgedaan tijdens de verkoop van de riemen ontdekten we de vraag naar op maat gemaakte kwaliteitsriemen. Sindsdien hebben we ons gespecialiseerd in op maat gemaakte leren riemen. Eerst alleen via onze in Harlingen, waar de riemen ook gemaakt wordt, maar al snel ook via onze webshop! Door heel Nederland, maar ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, worden de handgemaakte riemen van Atelier de Groot gedragen… En met veel plezier blijven wij ze maken! Een familietraditie die niet stopt!

Broer en Zus Jan Gerhard & Martha de Groot | Foto: Marry Kramer
×