Duurzame leren riemen

Wij houden van eerlijk handwerk, gemaakt van eerlijke grondstoffen. Ook vinden wij het fijn om met kleine Europese bedrijven te werken. Looierijen welke generaties lang hun leer op traditionele wijze looien, waarbij zelfs de energie opgewekt wordt met een waterkracht centrale. Dát maakt ons werk en onze producten zo bijzonder. Het leer wordt op een duurzame wijze en met plantaardige looistoffen gelooid, voor de beste kwaliteit leer.

Leerleverancier J&FJ Baker & Co Ltd

Een van onze vaste leerleveranciers is J&FJ Baker & Co Ltd. Dit bedrijf bestaat sinds 1862 en is “Britain’s only remaining traditional oak bark tannery”, oftewel de enige overgebleven eikenschorslooierij in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl andere leerlooierijen overgingen op andere en snellere looimethoden, hielden zij vast aan de traditionele, langzame methode (12 tot 15 maanden). Hierbij gebruiken ze eikenschors, omdat het sterker en luxueus leer oplevert zonder afval te produceren dat moeilijk te verwerken is. Ze gebruiken alleen eikenschors en water om hun huiden te looien. De schors is afkomstig van eikenbomen die in het Engelse graafschap Cumbria worden gekweekt voor timmerhout en houtskool. De huiden worden lokaal in Devon ingekocht. De huiden zijn een bijproduct, dus afval, van de vleesindustrie en zo maken zij en wij er weer iets moois en duurzaams van. Wij gebruiken het vooral voor het maken van onze handgemaakte leren Heritage riemen.

©J&FJ Baker & Co Ltd

Leerleverancier Gerberei David Schmid

Een andere vaste leverancier van ons is Gerberei David Schmid, een Duits familiebedrijf uit 1888. Zij produceren leer zoals ze dat in het verleden al deden en dat generaties lang meegaat. Hun leerlooierij heeft zich vanaf het begin gespecialiseerd in plantaardig looien. Dit wordt weerspiegeld in hun ervaring die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De duurzaamheid van het leer begint bij de inkoop van de grondstoffen. De grondstof, de huiden van koeien, ossen en stieren zijn een bijproduct van de vleesindustrie.

Om de huiden te looien gebruiken ze plantaardige looistoffen, een hernieuwbare grondstof gewonnen uit schors en hout. De afwerking van het leer speelt ook een belangrijke rol. Door het hoge aandeel natuurlijke vetten, zoals rundertalg en visolie, voelt het leer warm, aangenaam aan en hoeft het nauwelijks opnieuw te worden ingevet of speciaal verzorgd. Op deze manier proberen ze op een milieuvriendelijke manier natuurlijke producten te produceren.

Van dit prachtige leer maken wij onze duurzame leren Stoerens, Nostalgy en Hebbich riemen.

©Gerberei David Schmid
×