Ambachtelijke riemen gemaakt in Harlingen

De ambachtelijke riemen van Atelier de Groot maken wij met veel aandacht en liefde in ons eigen atelier in het Friese Harlingen. Al onze leren riemen worden met de hand gemaakt, met behulp van oude technieken en ambachtelijke machines. Precies zoals we dat van onze ouders geleerd hebben, die Atelier de Groot hebben opgericht. Lees hier meer over ons ontstaan.

We maken een kwaliteitsproduct voor jarenlang draagplezier. Hiervoor gebruiken we plantaardig gelooid leer van Europese looierijen. Dit zijn gedreven familiebedrijven met kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel, zoals het Duitse Gerberei David Schmid en het Britse J& FJ Baker & Co.  Benieuwd hoe het proces van een ambachtelijke riem eruit ziet? Let’s start:

Inkoop en kwaliteitscontrole

Inkoop en kwaliteits-controle

Wanneer het leer in ons atelier binnenkomt controleren en beoordelen we het eerst op kwaliteit, dikte en de vorm. Daarna wordt gekeken hoe we de riemen het beste uit het leer kunnen snijden.

Het slim uitsnijden van het leer

Met een groot liniaal en een scherp schoenmakersmes snijden we eerst een rechte kant aan het leer. Daarna snijden we met ons oude ploegmes stroken leer in de gewenste breedte of we gebruiken de stoere stansmachine om stroken uit het dikke leer te stansen.

Het maken van de ambachtelijke riemen

De stroken leer worden voorzien van gaatjes voor de bijpassende gespen. Om een mooie afwerking te krijgen worden de kanten van de riem met een kantmes afgerond, geschuurd, geverfd en gepolijst. Zelfs de binnenkant van de gaatjes worden geverfd. Ook de kleine onderdelen van de riem zoals het passantje en het aanzetstuk voor de gesp krijgen dezelfde behandeling. Wij noemen het altijd “geneuzel op de millimeter”; het kleinste detail maakt de leren riem!

Klaar voor de nieuwe eigenaar!

De ambachtelijke riem wordt voor de klant op maat gesneden. De gespen worden er met de hand aangestikt of met het leren aanzetstukje aan de riem bevestigd. Nog een laatste keer wordt de riem gecontroleerd en gepoetst en dan gaat de riem in een stoffen zak op reis naar zijn nieuwe eigenaar!

×